Bu altcoin, son birkaç haftadır kriptoda ilgi odağı oldu. Ayrıca altcoin için analistlerin tahminleri yükselişe geçeceği yönünde.
Bu altcoin’in arka planı
Polygon, Ekim 2017’de piyasaya sürüldü. Kurucu ortakları ise Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun’dur. 2019’da kendi ana ağlarını başlattılar. O ana kadar Ethereum ağına çok katkıda bulundular. Ayrıca Ethereum ve Polygon hesabınız için aynı adresi kullanabilirsiniz.

Polygon, Layer-2 çözümüdür. Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını ele alıyorlar. Bu, Ethereum’un üzerine inşa ettikleri anlamına gelir. Başka bir deyişle, bunlar bir yan zincirdir. Ayrıca EVM (Ethereum Virtual Machine) uyumludurlar. Bu, Ethereum güvenliğini kullanabilecekleri anlamına gelir.
- Daha yüksek işlem hızı: Dahili bir test ağında 10.000 TPS’ye ulaşmayı başardılar.
- Daha ucuz işlemler: Ücretler çok az.
Polygon’un teknolojileri ve köprüleri
Polygon, Ethereum’un üzerine inşa edilmiş ayrı bir blok zinciridir. Bu, Arbitrum veya Optimism gibi diğer L2 çözümlerinin aksine. Diğer projelerin geliştiricilerini, yan zincirleri için farklı seçenekler sunarlar. Polygon, Ağustos 2021’de Hermez Network’ü satın aldı.

Sonuç olarak iki blok zincir birleşti. İki zincir arasında ilk kez böyle bir birleşme gerçekleşti. Ayrıca, Polygon bu anlaşma için masaya 250 milyon dolarlık MATIC token koydu. Teknolojilerini devreye alarak yerden tasarruf edebilirler. Standart bir Ethereum transferi 100 bayta kadar sürebilir. Öte yandan, Hermez yalnızca 10 bayt kullanır.
Polygon DAO ve köprüleri
Bu satın alma işleminden kısa bir süre sonra bir DAO oluşturdular. Bu, Polygon’un daha fazla ademi merkeziyetçiliğine yol açmalıdır. Polygon’un üzerinde çalıştığı diğer teknolojiler ise halen yapım aşamasındadır. İşte bazı gelişmeler:
- Nightfall: İşletmeler için gizliliğe odaklanan bir derleme. Optimistic rollup’ları ZK rollup kriptografisi ile birleştirir.
- Miden: Stark ZK teknolojisine dayalı genel amaçlı bir ZK.

Ayrıca Polygon’un iki köprüsü vardır. Daha yavaşlar ama aynı zamanda güvenli ve güvenilirler. Bunlar:
- POS köprüsü: Bu, ETH’yi ve diğer yaygın ERC tokenlerinidestekler. Örneğin, ERC 20, ERC 721 ve ERC 1155. Para yatırma işlemleri neredeyse anında gerçekleşir. Ancak, para çekme işlemleri biraz daha uzun sürebilir, 3 saate kadar.
- Plasma köprüsü: Bu köprü, Ethereum plazma ölçeklendirme çözümünden yararlanır. MATIC, ETH, ERC20 tokenleri ve ERC 721 tokenlerini transfer edebilirsiniz. Bu köprü daha iyi transfer güvenliğine sahiptir. Öte yandan, para çekme işlemleri 7 gün sürer.
Polygon’un Web2 ortaklıkları
Son haftalarda ve aylarda, haberlerde her zaman Polygon vardı. Bunun çoğu, Web2 şirketleriyle olan ortaklıklarından kaynaklanıyordu. Web3’te bir yer edinmek istiyorlar ve platformları olarak Polygon’u seçtiler. Bunlar herkesin aşina olduğu bazı üst düzey isimlerdir. Aralarında Starbucks, Stripe, Adidas, Adobe, Meta, Reddit ve NFT bulunmaktadır.

Ayrıca İsviçre’nin Lugano şehri ile de ortaklık kurdular. Bunu USDT’den bilinen Thether ile birlikte yaptılar. Lugano, Avrupa’nın blockchain başkenti olmayı hedefliyor. Kendi stablecoin’leri olan LGVA’yı tanıttılar.
Oyunlar, NFT’ler ve Metaverse
Bu bölüm için Polygon’un özel bir bölümü vardır bu, Polygon stüdyoları’dır. Bu, altcoin içindeki en büyük bölümlerden biri haline gelebilir. Zaten oyun sektöründe aktifler. DappRadar’a göre, aşağıdaki gibi projeleri destekliyorlar:
- HunnyPlay for gambling.
- Planet IX.
- BenjiBananas.
- Arc8 by Gamee.

Ancak nehirden çıkardıkları en büyük balık y00ts koleksiyonudur. Önümüzdeki birkaç ay içinde Solana’dan Polygon’a taşınacaklar. Y00ts’in sahibi Frank, bu transfer için 3 milyon dolarlık harika bir hibe alıyor. Yine de, şu anda NFT’leri çok fazla çekişe sahip değil. İşlem hacmi hala düşük ancak Y00ts bunu değiştirebilir. Bu arada Y00ts taban fiyatı 150’den 190 SOL’ye yükseldi. Anlık olarak 154 SOL’a geri döndü. Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere MATIC, son 24 saatte %2 artışla 0.91 dolardan işlem görmektedir.